Bijzondere gebouwen
De Zaanstreek was sinds de 17e eeuw beroemd om zijn houtzagerijen en houthandels, maar in de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam daar definitief een einde aan.
De omvangrijke houtwerven met de vele loodsen waarin het gezaagde hout lag te drogen (noodzakelijk voor verdere verwerking), vielen vaak ten prooi aan de sloophamer. Pos zag zijn kans schoon en kreeg het voor elkaar 2 houtloodsen kosteloos in bezit te krijgen voor zijn bouwplan. Deze werden ontmanteld en op dit terrein herbouwd.
De droogloodsen werden op de houtwerven genummerd om gemakkelijk partijen hout terug te kunnen vinden. De schuur waar de molen op gebouwd is, maakte tot 1970 deel uit van houthandel Donker in Zaandijk, en was daar loods nummer 2. Oorspronkelijk was deze houtloods gebouwd bij zaagmolen Het Konijn (1644-1877). Dat het gebouw uit de 17e eeuw stamt, bewijst ook de constructie en het materiaalgebruik.
De tweede loods stond vroeger bij paltrok-zaagmolen De Veldvlieger (1663-1872) in Oost-Zaandam en is ongeveer 250 jaar oud. Later maakte de droogloods deel uit van houthandel Stadlander en Middelhoven. In 1979 werd deze door Pos gesloopt. Tot 2008 lag het skelet van de loods in opslag op het terrein van Het Klaverblad.
Over Molenloods 4
Toen de molen in 2005 gereed kwam, was Ru Pos 70 jaar. Hij zag ertegenop zijn complete bouwplan tot voltooiing te brengen en wilde ervan afzien de loods die nog in opslag was te herbouwen. Vierde dochter Saskia (Koog aan de Zaan, 1971) was inmiddels zelfstandig ondernemer in de interieurbouw en in 2008 besloot zij dit voor haar rekening te nemen.
Het idee was om de loods te gaan gebruiken als ontvangstruimte. Met de exploitatie hiervan zou geld kunnen worden verdiend om het hele complex te onderhouden. Daarmee zou het gebouw een stuk complexer worden dan een eenvoudige droogschuur. Saskia stond van A tot Z aan het hoofd van de herbouw: fondsen- en sponsorwerving, het uitwerken van het bouwplan en de uitvoering ervan.
Daarbij moesten wel concessies worden gedaan. Enerzijds vanwege de geringe financiële middelen, anderzijds omdat het gebouw zou gaan voldoen aan de comfort- en duurzaamheidseisen van de 21e eeuw. Zodoende is het niet een getrouwe kopie van het 18e eeuwse origineel en is er sprake van historiserende herbouw.
Op 10 mei 2014 vond de feestelijke opening plaats. De vele mensen die met hun hulp een bijdrage hadden geleverd aan de herbouw, werden hierbij in het zonnetje gezet. Ook kreeg de loods zijn naam: Molenloods 4, naar de vierde dochter van het molenaarsgezin.
Sindsdien hebben wij van stichting Molen het Klaverblad al vele gasten mogen ontvangen in Molenloods 4. In het hoogseizoen stonden de deuren vaak open voor publiek en ontvingen wij toeristen uit alle windstreken. Daarnaast hebben talloze gasten bij ons in besloten kring een feestelijke gelegenheid gevierd. De loods leende zich ook naar tevredenheid voor workshops, vergaderingen, huiskamerconcerten en exposities.
Exclusief beschikbaar
Mogelijk voor catering en/of groene activiteiten
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Landelijk
Aan het water